„ПОКЛАДЕ - КАРАВЕШТИЦЕ“, ДАН ПРАШТАЊА И ВЕСЕЉА
22.02.2015

УСПЕШНА САРАДЊА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И ГИМНАЗИЈЕ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“

Поводом празника “Покладе”, који представља почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса, коњички Клуб „Нониус„ у сарадњи са Саветом грађана Горњег Међурова и покровитељством Градске општине Палилула, организовао је по седми пут манифестацију “Каравештице“, са циљем враћања народној традицији и старом изворном стваралаштву. Домаћини и овогодишњих „поклада“ били су Тони и Јасна Илиески.Они су се потрудили да буду добри домаћини.

Више од 150 малих учесника манскембала и бројне госте, на отварању манифестације у селу Горње Међурово, поздравио је Милош Стојиљковић, члан Већа Градске општине Палилула. Он је истакао значај очувања народних обичаја и традиције коју негују становници овог подневља, као и добру сарадњу општине са коњичким клубом „Ниниус“.

Прзничној свечаности су у име општине Палилула присуствовали и Ивица Стојановић, члан Већа Градске општине Палилула као и чланови кабинета председника општине Палилула. Оживљавању ових несвакидашњих народних обичаја у Горњем Међурову-прескакање ватре, „протеривање вештица“, највише обрадује децу, која по традицији долазе под маскама. Најлепше маске и најлепше „вештице“ и ове године добиле су пригодне награде.

Код Срба покладе се обележавају пред почетак божићњег поста, као и уочи ускршњег или великог поста („беле покладе“). Покладе су народни празник распрострањен у Европи и Америци. Његови корени су пагански и везани за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Данас се покладе углавном везују за почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса. Покладе се обично сматрају за време необузданог уживања у храни, пићу и прославама под маскама, познатим и као карневал. (Д.Видојковић)